У Києві відбувся практичний воркшоп з монтування гібридних балконних сонячних станцій

04.11.2023

У продовження проєкту «Зелена відбудова України: сталі рішення для житла ВПО», 28 жовтня 2023 року у Київському інституті відновлюваної енергетики НАНУ відбувся практичний воркшоп з монтування та налаштування гібридної балконної сонячної системи. Теоретичні знання для якого учасники отримали від час освітньо онлайн вебінару напередодні, 20 жовтня 2023 року.

Заходи проводяться ГО "Агенція сталого розвитку "СИНЕРГІЯ"у партнерстві з ГО Громада та Ukraine-Hilfe Berlin e.V. за фінансової підтримки Фонду Nord-Süd-Brücken e.V. з коштів Агентства з питань співробітництва у сфері розвитку м. Берлін та Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна».

Перед учасниками із вітальними словами виступили представники організаторів та донорів проєкту. Зокрема відкрила захід Ірина Кондратенко -координаторка програми "Зміни клімату і енергетична політика" представництва Фонду Гайнріха Бьолля, Бюро Київ - Україна. Ірина говорила про важливість розвитку зеленої енергетики, зокрема на локальному рівні. Від ГО Ukraine-Hilfe Berlin e.V. взяла слово Юлія Айгхоффер та зауважила, що сьогодні гібридні СЕС це навіть більше не про клімат, а про безпеку та автономність. Арина Сатовська, голова ГО Громада, розповіла про проєкти допомоги для ВПО та людей, що постраждали від окупації Київської області. Від Інституту відновлюваної енергетики НАНУ виступив Степан Кудря - директор інституту. Він наголосив на важливості проведення спільних навчальних заходів наукових та навчальних установ з громадськістю у співпраці з громадськими організаціями та розповів про переваги встановлення автономних СЕС.

Учасниками проєкту стали 25 небайдужих активістів, науково-педагогічних працівників, енергоменеджерів, внутрішньо-переміщених осіб, які навчають, відбудовують, реконструюють або планують використовувати балконні сонячні станції. Під час воркшопу учасники мали змогу закріпити на практиці отримані теоретичні знання. Тренерами проєкту стали Тарас Бондаренко та Деременда Павло - представники НЕК Укренерго. У першій частині воркшопу відбулася демонстрація та пояснення особливостей під'єднання та монтажу гібридної балконної СЕС, учасники мали можливість задати уточнюючі запитання, а у другій частині, розділившись на три робочі групи та отримавши необхідне обладнання, команди самостійно змонтували гібридні СЕС під наглядом експертів. 

У другій половині дня учасники проєкту познайомилися із роботою теплового насосу, який встановлено в Інституті відновлюваної енергетики НАНУ, про особливості його роботи розповів Олексій Зурян - заступник директора з наукової роботи Інституту. Крім того, не зважаючи на складні погодні умови, відбувлася навчальна поїздка до м. Буча, де саме відбувався монтаж СЕС на модульному будиночку для пані Ірини, житло якої стало тимчасово непридатним для життя через окупацію Бучі і потребує відновлення. Сюжет про трагічну історію пані Ірини можна переглянути у відео.

Загалом навчальна поїздка була дуже емоційною для учасників воркшопу та нагадала нам усім якою ціною дається незалежність.

 

 

Інші новини
13
березня
Детальніше
АНАЛІТИЧНИЙ ЗВІТ "ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК БІОЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ"
Результатати дослідження "Потенціал інноваційного розвитку біоекономіки в Україні"
01
березня
Детальніше
Нотатки Публічної дискусії «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні»
27 лютого 2024 р. у м. Вінниця пройшла публічна дискусія «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні»
03
лютого
Детальніше
Публічна дискусія "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні"
Запрошуємо вас взяти участь у Публічній дискусії "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні", де відбудеться презентація результатів фокус-групового дослідження "Потенціал впровадження біоекономіки в Україні". Подія відбудеться 27 лютого 2024 року о з 13.00 до 16.00 год., у м. Вінниця, Україна. Дискусію буде проведено у гібридному форматі.
12
грудня
Детальніше
Матеріали практичного воркшопу з монтування гібридної балконної СЕС
За результатами проведених освітніх заходів командою проєкту сформовано практичний порадник СТАЛІ РІШЕННЯ ДЛЯ ЗЕЛЕНОЇ ВІДБУДОВИ: ЕНЕРГІЯ СОНЦЯ НА ВЛАСНОМУ БАЛКОНІ