ВЕБІНАР БІОЕКОНОМІЧНА ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРОМИСЛОВОСТІ І БІЗНЕСУ

05.11.2023

3 листопада відбувся третій і заключний онлайн вебінар із серії освітніх мітапів "Біоекономічна трансформація промисловості та бізнесу", що проводяться в межах проєкту «Будуємо біоекономіку України» та реалізується під загальною координацією стипендіатки програми к.е.н. Вострякової Вікторії (Vika Zataydukh) в межах Стипендійної програми підтримки лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства Eastern Partnership Civil Society Facility та фінансується Європейським Союзом.
Вебінар умовно поділявся на дві складові:

  • Перезавантаження економіки – стійкість, зростання та боротьба зі змінами клімату за рахунок біоекономіки;
  • Біоекономічна революція – можливості для стартапів.

 Спікери вебінару: Вадим Табакера - заступник директора - начальник управління регіонального розвитку департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації. Відповідальний за стратегічне планування, розробку програм та проєктів регіонального розвитку.
Андрій Вовк - керівник асоціації "Кластер біоекономіки", член Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів України та член громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації. Співавтор проекту: «Підтримка інноваційного розвитку біоекономіки Львівської області з урахуванням принципів смарт-спеціалізації».
Разом з Вадимом Табакерою спробували відповісти на запитання, яким чином розвивати біоекономіку в Україні?
Військова агресія росії призвела до серйозних економічних наслідків в усьому світі, не лише для України. Для майбутньої відбудови країни та її економіки, зокрема у повоєнний період, розробляють плани на всіх рівнях, зокрема, і на міжнародному. Тотальна перебудова економіки дасть можливість залучати інвестиції не лише у повоєнну відбудову, але і в більш стійке та стале майбутнє. Замість відновлення «старої» економіки, заснованої на викопному паливі, післявоєнне відновлення може прокласти шлях для переходу до «зеленої» економіки в Україні.
Пан Вадим окреслив пріоритети роботи в умовах війни для органів державної  влади, серед яких ключовий – модернізація економіки, яка має бути інтегрована до вимог ЄС. А це, зокрема, відповідати найкращим практикам кліматичної нейтральності на засадах смарт-спеціалізації – підхід, який передбачає аргументоване визначення учасниками регіонального розвитку тих видів економічної діяльності, економічних ніш, які можуть позитивно впливати на зростання видів економічної діяльності, які є менш ресурсозатратними.
Поділився досвідом, як виглядає смарт-спеціалізація на прикладі Львівської області. Спікер продемонстрував обласний фінансовий ресурс, в рамках якого передбачені програми підтримки, розвитку та охорони ключових галузей. Зазначив, що Львівщина зареєстрована на міжнародній платформі смарт-спеціалізації S3. Вадим Табакера розповів про перспективи розвитку біоекономіки у мікрорегіонах та подальші плани і програми підтримки в області, підготовку та затвердження Стратегії смарт-спеціалізації.
Андрій Вовк проговорив про смарт-спеціалізацію з позиції бізнесу. Як і чому бізнес об’єднався в біоекономічний кластер. Розповів про переваги Львівської області у розвитку біоекономіки, проаналізував її структуру.
Спікер поділився практичними кейсами від кластеру, які, за допомогою колег з департаментів економіки та лісового господарства, вже реалізуються: здешевлення альтернативних видів палива в роботі систем централізованого теплопостачання у Львівській області (це залишки після лісозаготівель), дерев’яне будинкобудування. Було заплановано створення смарт індустріальних парків, але війна внесла свої корективи. Запущено перші етапи реалізації малої гідроелектростанції на р. Стрий.
Учасники вебінару почули про нові тренди – виробництво біопластику з деревини, екологічної упаковки, виготовлення паперу з опалого листя і, зокрема, зростаючий попит на біотехнології. Також озвучили свої думки з приводу розвитку біоекономіки та практичних кейсів, отримали професійні відповіді на свої запитання від обох спікерів.

Презентації спікерів можна переглянути тут

Інші новини
13
березня
Детальніше
АНАЛІТИЧНИЙ ЗВІТ "ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК БІОЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ"
Результатати дослідження "Потенціал інноваційного розвитку біоекономіки в Україні"
01
березня
Детальніше
Нотатки Публічної дискусії «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні»
27 лютого 2024 р. у м. Вінниця пройшла публічна дискусія «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні»
03
лютого
Детальніше
Публічна дискусія "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні"
Запрошуємо вас взяти участь у Публічній дискусії "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні", де відбудеться презентація результатів фокус-групового дослідження "Потенціал впровадження біоекономіки в Україні". Подія відбудеться 27 лютого 2024 року о з 13.00 до 16.00 год., у м. Вінниця, Україна. Дискусію буде проведено у гібридному форматі.
12
грудня
Детальніше
Матеріали практичного воркшопу з монтування гібридної балконної СЕС
За результатами проведених освітніх заходів командою проєкту сформовано практичний порадник СТАЛІ РІШЕННЯ ДЛЯ ЗЕЛЕНОЇ ВІДБУДОВИ: ЕНЕРГІЯ СОНЦЯ НА ВЛАСНОМУ БАЛКОНІ