Старт проєкту Civil Society Energy for Resilient Ukraine

27.04.2023

Civil Society Energy for Resilient Ukraine — дворічний проєкт для громад, який допоможе створити та імплементувати проєкти відновлюваної енергетики у громадах задля забезпечення енергетичної стійкості під час війни та зеленого енергетичного підходу в процесі відбудови країни за через створення "зелених" енергетичних спільнот. Проєкт реалізується німецьким кооперативом WECHANGE eG у партнерстві з ГО “Агенція сталого розвитку “СИНЕРГІЯ” та фінансується Міністерством закордонних справ уряду Німеччини.

Координатором проєкту є голова ГО «Агенція сталого розвитку «СИНЕРГІЯ» – Вострякова Вікторія

e-mail: ngo_agency@sdasynergy.org

Телефон: +38 067 701 47 31

 

Учасники проєкту Civil Society Energy for Resilient Ukraine приєднаються до когорти амбасадорів зеленої трансформації енергетики громад та виведуть роботу "зелених" енергетичних спільнот на новий рівень, впроваджуючи вже існуючі практики та розробляючи нові бізнес-моделі.

 

Цільова аудиторія: працівники служб енергоефективності муніципалітетів, представники професійних громадських організацій, представники бізнесу (інвестори), представники компаній, які можуть реалізовувати та обслуговувати проекти ВДЕ, науковці, студенти, активісти територіальних громад, представники громадських організацій

Civil Society Energy for Resilient Ukraine – проєкт, який допоможе учасникам:

  • розробити проєкти відновлюваної енергетики в громадах, засновані на використанні сучасних технологій і принципів самоспоживання та розподіленої генерації;

  • розвинути управлінські та менторські якості та стати лідерами енергетичних спільнот;

  • зробити громади стійкими до викликів часу і привабливими для інвестицій;

  • усунути брак компетенцій та обмеженість знань у сфері управління та фінансування проєктів відновлюваної енергетики

  • налагодити зв’язки та отримати підтримку спільноти

  • отримати базові знання та навички для створення “зелених” енергетичних спільнот

 

ЩО МИ ПРОПОНУЄМО?

 

ВИКЛИК

Проблеми автономного та екологічного енергопостачання можна вирішити за рахунок створення “зелених” енергетичних спільнот, а розробка та вирішення енергетичних кейсів надасть можливість представити студентам, фахівцям, соціальним підприємцям та ентузіастам у сфері відновлюваної енергетики свої рішення для громад. Протягом травня разом з представниками громад та бізнесу буде розроблено найбільш важливі проблемні кейси у сфері відновлюваної енергетики, які постали сьогодні на порядку денному. У червні-липні усі бажаючі активісти, що мають базові знання у відновлюваній енергетиці, сформують команди, які працюватимуть над вирішенням запропонованих кейсів зеленої енергетики.

 

МЕНТОРСТВО ДЛЯ КОМАНД

Учасники матимуть можливість протягом місяця працювати в командах, консультуватися з менторами під час групових та індивідуальних онлайн зустрічей, які допоможуть оцінити розроблені ідеї, визначити слабкі місця та підкажуть корисні ресурси для вдосконалення рішення. За результатами надісланих готових рішень, представники громад перевірять рішення та оберуть найкращі, автори яких представлять свої ідеї у фіналі чемпіонату. Найкращі команди та рішення (5 команди до 5 осіб кожна) отримають індивідуальне наставництво від українських та німецьких менторів, готовий бізнес-план проєкту та можливість стати учасниками навчального візиту до Німеччини у 2024 році.

 

МЕНТОРСТВО ДЛЯ ЕКСПЕРТІВ

Українські та німецькі експерти ділитимуться знаннями й досвідом, необхідними для планування, розвитку і управління проєктами відновлюваної енергетики та створення “зелених” енергетичних спільнот, які отримають під час навчального візиту до Німеччини.

 

ФОКУС-ГРУПОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ

Для визначення можливостей, перешкод та потенційних переваг створення енергетичних спільнот в Україні, в межах проєкту заплановано проведення фокус-групового дослідження змішаного формату. Фінансові, технічні та законодавчі аспекти створення енергетичних спільнот розглядатимуться в межах проведення 3 експертних онлайн фокус-груп (працівники служб енергоефективності муніципалітетів, представники професійних громадських організацій, представники бізнесу (інвестори), представники компаній, які можуть реалізовувати та обслуговувати проекти ВДЕ, науковці), в той час як соціально-екологічні та інформаційні аспекти буде розглянуто в межах проведення 2 оффлайн фокус-груп (активісти територіальних громад, представник громадських організації, ЗМІ). Питання щодо законодавчої бази, державної підтримки, потенційних моделей та очікуваних переваг у енергетичній безпеці та декарбонізації будуть адресовані 5 невеликим групам експертів у рамках модерованих фокус-груп. Фокус-групове дослідження стане частиною аналітичного документа, білої книги “Розвиток зелених енергетичних спільнот в Україні” (робоча назва), який буде опубліковано у 2024 році.

 

ПУБЛІЧНИЙ ДІАЛОГ

Ідея та перспективи створення енергетичних спільнот, дорожня карта підтримки потенційних енергетичних спільнот, а також перші результати дослідження будуть обговорені в межах 2 публічних діалогів з представниками громадянського суспільства та місцевими громадами в Україні із залученням ЗМІ. Обговорення відбуватиметься в офлайн-режимі у двох обласних центрах: у Вінниці та Львові. В межах зазначених заходів відбудеться презентація результатів 3 попередньо проведених онлайн експертних фокус-групових досліджень. Результати дослідження презентуватимуть українські та німецькі експерти. Крім того планується організація 2 офлайн фокус-груп, а фіналом програми стане відкрита для представників громад, національних і громадських організацій медіа демо презентація кращих проєктів, розроблених учасниками в межах кейс-чемпіонату.

 

СПІЛЬНОТА

Активісти та ініціатори енергетичної трансформації об’єднаються на одній платформі задля ефективної співпраці, обміну досвідом, менторства та підтримки, створюючи енергетичні спільноти.

 

КОМУНІКАЦІЙНА ПІДТРИМКА

Успіхи та результати учасників та проєкту загалом публікуватимуться у соціальних мережах та на онлайн-платформах партнерів (за згодою).

 

ЗАПРОШУЄМО

запропонувати власний кейс для вирішення учасниками. Кейс — опис конкретного завдання, проблеми, виклику, які наразі стоять перед керівництвом вашої сільської, селищної чи міської територіальної громади та вирішення якої матиме позитивний економічний або соціальний ефект для жителів та жительок громади.

Запропонувати кейс

Маєте експертизу (фінансову, технічну, законодавчу, соціально-екологічну, або інформаційну), яка буде корисною для розвитку енергетичних спільнот або розробки проєктів відновлюваної енергетики?

ПРОПОНУЄМО стати частиною проєкту

Підтримати українські громади порадами, консультаціями, менторською підтримкою з напрямків, у яких ви працюєте: проєктний менеджмент, управління та фінансування проєктів ВДЕ, технічна експертиза, фандрейзинг тощо. Реєстрацію на дводенний офлайн тренінг у Німеччині для менторів буде відкрито найближчим часом.

Стати ментором

А також стати респондентом експертних фокус-групових досліджень проблем та перспектив розвитку "зелених" енергетичних спільнот в Україні.

Стати респондентом

Інші новини
18
травня
Детальніше
Приєднуйтесь до Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE"!
Дата проведення: 17-31 травня 2024 року Формат: Онлайн вебінари та офлайн воркшопи
13
березня
Детальніше
АНАЛІТИЧНИЙ ЗВІТ "ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК БІОЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ"
Результатати дослідження "Потенціал інноваційного розвитку біоекономіки в Україні"
01
березня
Детальніше
Нотатки Публічної дискусії «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні»
27 лютого 2024 р. у м. Вінниця пройшла публічна дискусія «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні»
03
лютого
Детальніше
Публічна дискусія "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні"
Запрошуємо вас взяти участь у Публічній дискусії "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні", де відбудеться презентація результатів фокус-групового дослідження "Потенціал впровадження біоекономіки в Україні". Подія відбудеться 27 лютого 2024 року о з 13.00 до 16.00 год., у м. Вінниця, Україна. Дискусію буде проведено у гібридному форматі.