Нотатки Публічної дискусії «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні»

01.03.2024

27 лютого 2024 р. у м. Вінниця пройшла публічна дискусія «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні». Представила проєкт «Будуємо біоекономіку України» та його активності стипендіатка програми к.е.н. Вострякова Вікторія. У  першій частині дискусії відбулася презентація результатів фокус-групового та кількісного досліджень.  

Наталя Зайцева-Чіпак, директор дослідницької компанії «Соціоінформ», представила розлогий звіт щодо того, які перспективи для України бачать експерти у напрямку розвитку біоекономіки (презентація).

Вікторія Вострякова тезово проаналізувала кількісні показники опитування ширшого кола зацікавлених осіб, яке демонструє нам зріз, як у суспільстві люди сприймають ті чи інші тези, які взяті із думок експертів (презентація).

Поговорили про переваги і ризики біоекономіки, перспективні напрямки, які зазначили респонденти під час опитування, готовність України до розвитку біоекономіки, заміщення викопних біоресурсів.

Завершила першу частину дискусії Ольга Ремешевська, директорка Департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради, і поділилася із учасниками думками стосовно того, які особливості впровадження зеленого курсу Стратегії сталого розвитку міста Вінниця, адже в Україні Вінницька міська рада є пілотною у цьому напрямку (презентація). 

Презентувала напрацювання і плани на майбутнє. Ознайомила з дорожньою картою заходів громади. Розповіла про конкретні кроки у напрямку енергетики та енергоефективності, впровадження сталої та розумної мобільності.

Максим Мартьянов, директор Департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради, коротко розповів про інструменти підтримки бізнесу на території Вінницької міської ради. Поінформував про розробку нової програми із додатковими інструментами (презентація).

Далі дискусія перейшла у практичну площину, із реальними кейсами учасників заходу ознайомили:

Олег Левченко, директор з розвитку ГО «Подільська агенція регіонального розвитку», який є початківцем-практиком. На власному прикладі розповів про організацію безвідходного виробництва. (презентація)

Андрій Вовк,  керівник асоціації «Кластер біоекономіка» (м. Львів), розповів про біоекономіку на регіональному рівні у Львові. Презентував програми Львівської ОДА у сфері біоекономіки. Напрацювання у сфері лісового господарства (презентація).

Ольга Єрмакова, проф., завідувачка відділу економіко-екологічного розвитку приморських регіонів Державна установа "Інститут ринку і економіко-екологічних досліджень НАН України" (м. Одеса), навела приклад циркуляції біомаси в аквакультурі. Розповіла про аквабіокластер, як інноваційну бізнес-модель та її переваги (презентація).

Єлизавета Баданова, експертка з регулювання енергетики та кліматичного фінансування (м. Київ), поінформувала про розробку Національного плану з енергетики та клімату, який цього року має бути вперше запроваджений в Україні і має узгодити політику в сфері енергетики та клімату в державі (презентація).

Марина Садкіна, голова правління ГО «Центр суспільних ініціатив «Еко-імпульс» (м. Полтава), впевнена: від того, як ми вміємо поводитися із відходами – залежить наше майбутнє і розвиток економіки. Відходи у циркулярній економіці маємо розглядати як ресурси (презентація).

Олег Земноухов, педагог-новатор, куратор Міждисциплінарної лабораторії біодизайну Поліського національного університету (м. Житомир), поділився підходами в освіті, думками яким чином прививати молоді екологічне мислення і світогляд сьогодні.

Дискусія викликала жваві і конструктивні обговорення. Для продовження плідної роботи експерти і спікери обмінялися контактами, аби сформувати дієві пропозиції щодо подальшого розвитку біоекономіки в Україні.

Прес-реліз

Матерали відображають позицію авторів і не обов'язково відображають позицію Європейського Союзу

 

Заходи проводяться в межах проєкту "Будуємо біоекономіку України" що реалізується під загальною координацією стипендіатки ЄС, к.е.н., голови ГО Агенція сталого розвитку "СИНЕРГІЯ" Вострякової Вікторії в межах програми підтримки лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства Eastern Partnership Civil Society Facility та фінансується Європейським Союзом.

 

Інші новини
13
березня
Детальніше
АНАЛІТИЧНИЙ ЗВІТ "ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК БІОЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ"
Результатати дослідження "Потенціал інноваційного розвитку біоекономіки в Україні"
03
лютого
Детальніше
Публічна дискусія "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні"
Запрошуємо вас взяти участь у Публічній дискусії "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні", де відбудеться презентація результатів фокус-групового дослідження "Потенціал впровадження біоекономіки в Україні". Подія відбудеться 27 лютого 2024 року о з 13.00 до 16.00 год., у м. Вінниця, Україна. Дискусію буде проведено у гібридному форматі.
12
грудня
Детальніше
Матеріали практичного воркшопу з монтування гібридної балконної СЕС
За результатами проведених освітніх заходів командою проєкту сформовано практичний порадник СТАЛІ РІШЕННЯ ДЛЯ ЗЕЛЕНОЇ ВІДБУДОВИ: ЕНЕРГІЯ СОНЦЯ НА ВЛАСНОМУ БАЛКОНІ
10
грудня
Детальніше
Нотатки публічного діалогу "Перспективи розвитку зелених енергетичних спільнот в Україні" 14.09.2023
Матеріали публічного діалогу "Перспективи розвитку зелених енергетичних спільнот в Україні" 14.09.2023