Досвід першопрохідців: енергетичне село Нехлін, Німеччина

15.06.2022
Вітряки

Вітряний теплоакумулятор Нехлін

 

У Нехлині (Німеччина) за допомогою вітрового теплоакумулятора опалюється ціле село (35 будинків). Для цієї мети використовують надлишкову частину енергії вітру, яка не може бути передана в електромережу. Прилеглі вітряні турбіни вітрового поля Нехлін виробляють близько 70 мільйонів кВт-год електроенергії на рік. Невелика частина генерації (близько 5 %) утворюється в особливо вітряні дні. Ідея полягає в тому, щоб використовувати надлишок енергії для нагріву води у резервуарі з подальшим використанням для теплопостачання селища. Тож замість згортання вітрогенераторів у Нехліні застосовується принцип просюмінгу. Резервуар вітрового теплоакумулятора нагрівається тільки за рахунок електроенергії, яка не може бути передана у мережу, через обмеження її пропускної здатності. Нагрівальні елементи в резервуарі вітрового теплоакумулятора вмикаються автоматично через систему живлення ENERTRAG. Як тільки оператор системи подає сигнал про відключення від мережі, автоматично вмикаються нагрівальні елементи вітрового теплоакумулятора.

вітрогенератор

 

Технічна реалізація настільки ж проста, наскільки і геніальна: вітряні турбіни підключаються безпосередньо до 2-мегаватного проточного водонагрівача за допомогою кабелю середньої напруги у 20 000 вольт. У резервуарі вода нагрівається до 93 градусів Цельсія і подається у вітровий теплоакумулятор, звідки тепла вода, за потреби, подається у місцеву тепломережу. Вітряний теплоакумулятор вміщує до мільйона літрів води. У вітряні дні резервуар прогрівається за кілька годин, потім ,за потреби, передає свою енергію у місцеву мережу теплопостачання, яка забезпечує 35 будинків річною потребою в тепловій енергії у 720 000 кВт-год. Вітряний теплоакумулятор має загальну потужність 38 000 кВт·год. Після нагрівання та зарядки він може живити Nechlin до двох тижнів. Оскільки, відповідно до природних кліматичних умов цієї місцевості, вітряна погода буває кожні один-два тижні, це дає можливість забезпечити селище 100 % відновлюваною тепловою енергією.

 

 

ВІД КЕРІВНИЦТВА ДО "ЗЕЛЕНОЇ" ЕНЕРГЕТИКИ

 

Майже в кожному середньовічному центрі була житниця. Ці масивні будівлі сумно існували в центрі селища та майже не використовувались. У 1999 році родина Мюллер придбала зерносховище Nechliner у Нехліні.

Ремонт будівлі розпочали у 2006 році. При реконструкції будівлі великого значення надавали використанню фрагментів старовинних, можна сказати історичних будівельних матеріалів для збереження культурної цінності. Однак реконструкція будівлі передбачала і використання сучасних технологій для забезпечення енергією з альтернативних джерел (сонячних панелей і котла на деревних пелетах) замість споживання традиційної енергії. Оскільки вся електро- та теплова енергія надходить з відновлюваних джерел, будівля повністю відповідає принципам сталості. На зовнішній стороні сховища збережено інформаційно-демонстраційну панель, що відображає поточні значення генерації енергії на старовинних вказівних приладах, що привертає увагу перехожих. Зараз зерносховище живе ресторанним життям та надає послуги з проведення різних урочистих заходів.

ЯК СТАРА ВИНОКУРНЯ СТАЛА ВИШУКАНИМ ГОТЕЛЕМ.

фото

 

Винокурні, що виготовляли шнапс були дуже поширеними у Німеччині. Їх будували у кожному великому місті, але також вони часто зустрічалися у невеличких селищах. Побудована у 1887 році винокурня належала маєтку Нехлін. З 1993 року винокурня була напівзруйнованою, двері та вікна побиті, цегляні стіни недбало вимазані цементом... Рішення про знесення чи реконструкцію неодноразово відкладали. Із збільшенням попиту на ночівлю після урочистих заходів у ресторані, у 2013 році виникла їдея перетворити винокурню у готель. Влітку 2014 року більшість робіт було виконано, а взимку уже зустрічали перших гостей.

Інші новини
25
липня
Детальніше
Матеріали офлайн частини Літньої школи RE-ENERGIZE UKRAINE 2024
30-31 ТРАВНЯ 2024 ВІДБУЛАСЯ ІНТЕРАКТИВНА ОФЛАЙН ЧАСТИНА ЛІТНЬОЇ ШКОЛИ
01
червня
Детальніше
Онлайн вебінар - Підготовка до створення спільнот "зеленої" енергетики в Україні
24 травня 2024 р. відбувся другий вебінар із серії освітніх воркшопів у рамках роботи Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE": Підготовка до створення спільнот «зеленої» енергетики.
26
травня
Детальніше
Презентація практичного посібника "Створення спільнот "зеленої" енергетики в Україні
Посібник «Створення спільнот «зеленої» енергетики в Україні» розкриває перспективу залучення громадян до активної участі у енергетичному переході до відновлюваних джерел енергії в Україні
26
травня
Детальніше
Онлайн вебінар - Вступ до концепції спільнот "зеленої" енергетики
23 травня відбувся перший воркшоп із серії відкритих освітніх вебінарів у рамках роботи Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE".