АНАЛІТИЧНИЙ ЗВІТ "ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК БІОЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ"

13.03.2024

Хочемо поділитися з вами результатами дослідження "Потенціал інноваційного розвитку біоекономіки в Україні", що було проведено в рамках проєкту "Будуємо біоекономіку України", який реалізується під загальною координацією стипендіатки ЄС, к.е.н., голови ГО Агенція сталого розвитку "СИНЕРГІЯ" Вострякової Вікторії в межах програми підтримки лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства Eastern Partnership Civil Society Facility та фінансується Європейським Союзом.

Біоекономіка має величезний потенціал для України, оскільки сприяє створенню нових економічних можливостей, зменшенню залежності від викопних ресурсів, стимулює впровадження інновацій у сільському господарстві, промисловості та медицині, а також розвитку відновлюваних джерел енергії та круговому використанню ресурсів. У перспективі "зеленої" повоєнної відбудови та європейської інтеграції, біоекономічна трансформація стає ключовим напрямом розвитку для України, адже сприятиме створенню нових робочих місць, підвищенню ефективності використання природних ресурсів та залученню інвестиційного капіталу. Крім того, перехід до біоекономіки сприятиме гармонізації законодавства з європейськими стандартами, що забезпечить подальшу інтеграцію України в європейський простір та зміцнення її позицій на міжнародній арені.

У дослідженні було розкрито питання сприйняття біоекономіки та її потенціалу експертами у сфері науки освіти та інновацій, бізнесу та промисловості, урядових та не урядових організацій. Проведено аналіз стану розвитку біоекономічних галузей в Україні, ідентифіковано ключові сектори та можливості для інноваційного зростання, а також запропоновано перші кроки, що необхідно зробити для розвитку біоекономіки.

Висновки, отримані у дослідженні, дозволяють зрозуміти яким чином розвиток біоекономіки може сприяти вирішенню екологічних проблем, які ризики та перспективи має Україна на цьому шляху, як біоекономіка співвідноситься з іншими актуальними концепціями та політиками в контексті повоєнної відбудови та євроінтеграційної перспективи України. 

Ознайомитися із дослідженням ви можете тут.

Якщо ви зацікавлені отримати більше додаткової інформації, що стосується реалізації проєкту "Будуємо біоекономіку України", запрошуємо вас переглянути відеозапис публічної дискусії "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні" та завітати на Facebook сторінку проєкту.

Завжди готові ділитися своїми знаннями та досвідом у цій сфері та обговорити можливості подальшої співпраці.

____________________________________________

"Матеріали підготовлено за підтримки Європейського Союзу в рамках Стипендіальної програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства. Матеріали відображають позицію авторів і не обов’язково відображають позицію Європейського Союзу"

 

Інші новини
01
березня
Детальніше
Нотатки Публічної дискусії «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні»
27 лютого 2024 р. у м. Вінниця пройшла публічна дискусія «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні»
03
лютого
Детальніше
Публічна дискусія "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні"
Запрошуємо вас взяти участь у Публічній дискусії "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні", де відбудеться презентація результатів фокус-групового дослідження "Потенціал впровадження біоекономіки в Україні". Подія відбудеться 27 лютого 2024 року о з 13.00 до 16.00 год., у м. Вінниця, Україна. Дискусію буде проведено у гібридному форматі.
12
грудня
Детальніше
Матеріали практичного воркшопу з монтування гібридної балконної СЕС
За результатами проведених освітніх заходів командою проєкту сформовано практичний порадник СТАЛІ РІШЕННЯ ДЛЯ ЗЕЛЕНОЇ ВІДБУДОВИ: ЕНЕРГІЯ СОНЦЯ НА ВЛАСНОМУ БАЛКОНІ
10
грудня
Детальніше
Нотатки публічного діалогу "Перспективи розвитку зелених енергетичних спільнот в Україні" 14.09.2023
Матеріали публічного діалогу "Перспективи розвитку зелених енергетичних спільнот в Україні" 14.09.2023