ВЕБІНАР ОСВІТА, НАУКА ТА ІННОВАЦІЇ В БІОЕКОНОМІЦІ

01.11.2023

30 жовтня ми розпочали серію освітніх мітапів в межах проєкту «Будуємо біоекономіку України», що реалізується під загальною координацією стипендіатки програми к.е.н. Вострякової Вікторії (Vika Zataydukh) в межах Стипендійної програми підтримки лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства Eastern Partnership Civil Society Facility та фінансується Європейським Союзом.

Перший освітній вебінар стосувався напрямку ОСВІТА, НАУКА ТА ІННОВАЦІЇ В БІОЕКОНОМІЦІ і був поділений на дві частини.

Перша стосувалася освіти і освітніх програм, друга – інноваційної складової.

📖Про освіту і її роль для розвитку біоекономіки ми поговорили з нашою спікеркою Іриною Григорук – доцентом кафедри управління та бізнес-адміністрування, начальником науково-дослідної частини Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Разом з учасниками вебінару з’ясували, що таке сталий розвиток та біоекономіка.

✍️Головна теза – наші можливості обмежуються тими знаннями, які ми маємо. Якщо ми хочемо впроваджувати біоекономіку в життя, маємо вчитися.

📌Поговорили про заклади вищої освіти та стандарти освітніх програм у цьому напрямку.

📌Намагалися відповісти на запитання, чи є біоекономіка в Україні? Якими показниками її можна виміряти? З’ясували, що одним із основних параметрів – є оцінювання освіти та робочої сили. Тому маємо звернути увагу на кількість і якість випускників ВНЗ. Ключовою в освіті сьогодні має бути міждисциплінарність, взаємодія і синергія.

📌Почули про неформальну освіту (конкурси, стартапи, хакатони) та її роль у розвитку біоекономіки.

Проаналізували прогалини вищої освіти та сформували рекомендації.

🚀Ольга Єрмакова – доктор економічних наук, професор, завідувачка відділу економіко-екологічного розвитку приморських регіонів ДУ "Інститут ринку і економіко-екологічних досліджень НАН України" розповіла про нові технології та інновації як акселератор розвитку сталої біоекономіки.

📌Розглянули технологічну структуру біоекономіки, групи біотехнологій, структуру циркулярної біоекономіки.

📌Визначили роль біоекономіки у вирішенні глобальних проблем людства.

Пані Ольга продемонструвала модель безвідходного виробництва, циркуляції відходів використання продуктів аквакультури.

📌Поговорили про можливості створення:

🌿агрокластерів;

🌿еко-індустріальних парків;

🌿біорегіонів, які допомагають впроваджувати біоекономіку у бізнес і виробництво.

☝️Спікерка навела приклад Українсько-молдовського транскордонного виробничо-науково-освітнього кластеру з переробки побічних продуктів виноробства. Для розвитку таких формувань важливою є відповідна політика держави: стратегія і програми, а також законодавча база. Маємо дуже гарний стимул здійснити післявоєнну відбудову України за принципом: побудувати краще, ніж було.

Координаторка проєкту Вікторія Вострякова закликала учасників вебінару долучатися до дослідження та дискусії, які стануть основою написання білої книги. Розповіла про основні активності проєкту та запросила долучитися до онлайн-опитування сприйняття біоекономіки: https://forms.gle/p5fY9WdeCkusTyhL9

Матеріали вебінару:

Презентації спікерок тут

 

#EaPCivilSociety #CivilSocietyFellows #EaPFellow #bioeconomy4UA

Інші новини
13
березня
Детальніше
АНАЛІТИЧНИЙ ЗВІТ "ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК БІОЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ"
Результатати дослідження "Потенціал інноваційного розвитку біоекономіки в Україні"
01
березня
Детальніше
Нотатки Публічної дискусії «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні»
27 лютого 2024 р. у м. Вінниця пройшла публічна дискусія «Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні»
03
лютого
Детальніше
Публічна дискусія "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні"
Запрошуємо вас взяти участь у Публічній дискусії "Перспективи інноваційного розвитку біоекономіки в Україні", де відбудеться презентація результатів фокус-групового дослідження "Потенціал впровадження біоекономіки в Україні". Подія відбудеться 27 лютого 2024 року о з 13.00 до 16.00 год., у м. Вінниця, Україна. Дискусію буде проведено у гібридному форматі.
12
грудня
Детальніше
Матеріали практичного воркшопу з монтування гібридної балконної СЕС
За результатами проведених освітніх заходів командою проєкту сформовано практичний порадник СТАЛІ РІШЕННЯ ДЛЯ ЗЕЛЕНОЇ ВІДБУДОВИ: ЕНЕРГІЯ СОНЦЯ НА ВЛАСНОМУ БАЛКОНІ